divendres, 11 d’octubre del 2013

El llenguatge oral formal

Benvinguts a aquesta nova entrada!

Avui, durant la classe de grup gran de COED, hem estat treballant els trets característics de la llengua oral formal.

Vosaltres penseu que és important la llengua oral formal? En totes les situacions?

Sabeu què? Anem a desenvolupar aquests trets característics, i així, al final d'aquesta entrada podrem respondre a aquestes dues preguntes.

Primer de tot, hem de ser conscients, que aquesta llengua s'aprèn!

1. Trets contextuals:
  • Caràcter no universal.
  • D'aprenentatge escolar.
Respecte aquests dos primer punts, el que hem de dir, és que és una llengua amb la qual no naixem, és a dir que s'ha d'aprendre al llarg dels anys. I normalment, l'aprenem a l'escola.
  • És acústica, efímera i produïda en temps real: és a dir, la llengua oral formal, la transmetem a través del canal de la veu. Té una duració curta, i els sons els produeixes en aquell mateix moment.
  • Context compartit: aquesta comunicació, sol ser unidireccional.

2. Trets textuals:
  • És formal, i generalment monologada.
  • Sol ser informativa, planificada i de tema especialitzat.
  • És repetitiva. És i ho ha de ser.

3. Trets lingüístics:
  • Hi ha un paper fonamental dels trets suprasegmentals (són aquells que aconsegueixen mantenir l'atenció).
  • Ocurrència d'elements díctics, interrogacions, exclamacions, interjeccions, anacoluts, el·lipsis, canvis de direcció sintàctica....
  • Ús de la varietat estàndard.
Creus que ja ets capaç de contestar les dues preguntes formulades al principi de l'entrada?

Va, jo t'ajudo!

Primerament, penso que la llengua oral formal, és important segons la situació en què et trobis. Per exemple, si ens trobem amb el nostre grup d'amics, no és necessari parlar formalment. Però si estem en una presentació, davant de 50 persones, serà necessari usar aquest llenguatge formal, ja que no pots parlar com ho fas amb els teus amics.

Per altra banda, penso que per a ser mestre/a, és molt important dominar correctament aquesta llengua, ja que ets un exemple pels nens. A més a més, hem de pensar que els més petits, tenen una tendència a imitar el que fan i diuen els més grans, és per això que encara hem d'anar més en compte. En aquest mateix context, també ens trobem les reunions de pares. En una reunió de pares, no pots parlar com si estesis al bar amb la teva mare o amb la teva germana, sinó que has d'utilitzar un llenguatge correcte i formal.

En totes les situacions?

Doncs, no! Com bé he dit abans, et trobaràs en situacions que no és necessari parlar d'una manera formal, sinó que per exemple quan estiguis amb els teus amics, pots parlar d'una manera més col·loquial que si estiguessis en una presentació.

En voleu saber més sobre aquesta llengua?

Us convido a fullejar aquest llibre de: M.Vilà i Santasusana, C.Ballesteros, J.M Castellà, A.Cros, M. Grau, J. Palou.

Extret de: google books


Espero que hagis aprofitat molt d'aquest llibre i d'aquesta entrada, i que reflexionis sobre quins són els ambients en els que has de parlar amb la llengua oral formal, i en quins ambients no és necessari.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada