dimecres, 9 d’octubre del 2013

Creative Commons

Benvinguts a tots i a totes a aquesta nova entrada. 

Avui us parlaré de l'última classe de GTIC. Aquesta, ens va servir per poder millorar les nostres tasques, i sobre tot per saber respectar els drets d'autor.

Doncs sí, en aquesta última classe, vam aprendre què són els Creative Commons, i a posar-ne una llicencia al nostre blog.

Una llicencia Creative Commons, la podem identificar perquè en aquella pàgina web, apareixeran dues "C" encerclades. Aquest tipus de llicencies, ens diuen què podem utilitzar aquell document, fotografia, música... per a treballar, o per editar-la....

També vam aprendre noves pàgines web de millor qualitat (que ens servirien per a millorar les nostres tasques), i que a més a més, estan sota llicència de Creative Commons. Una d'elles, és la www.wikipedia.org. A la part inferior d'aquesta web, podem trobar projectes germans, com ara per exemple un d'ells anomenat " Commons ". En aquest projecte, ens apareixen imatges no artístiques, però totes sota llicència de Creative Commons. Això vol dir, que les podrem utilitzar per a treballar.

I si volem fotografies artístiques que estiguin sota llicència de Creative Commons?

Doncs no us preocupeu, perquè també hi ha una pàgina web de fotografies artístiques, que treballa sota llicència "CC". Aquesta és: www.flikr.com.

Per altra banda, també ens van ensenyar una pàgina web, on ens apareixen músiques sota llicència de Creative Commons. Aquesta és: www.jamendo.com

Una vegada entès aquest nou concepte, el professor de l'assignatura, ens va demanar que en el nostre blog hi col·loquéssim una llicència Creative Commons. I així ho vam fer. 
Si us hi fixeu bé, a la part inferior del blog podreu veure una icona on indica que el meu blog es troba sota una llicència Creative Commons.

I com ho vaig fer per posar-la al blog? Doncs molt fàcil! Seguiu aquests passos:
  1. Entrar a la pàgina:  www. creativecommons.org.
  2. Clicar el botó verd que posa: "Choose a license".
  3. Esculls la llicència que tu vols.
  4. Copies el codi embed que trobaràs a la part dreta.
  5. Vas al teu blog.
  6. Entres a format.
  7. Cliques agregar gadget.
  8. Tries el gadget HTML/JAVA.
  9. Copies el codi embed.
  10. Deses els canvis.
Aquests són els passos que has de seguir per tenir la teva llicència Creative Commons al teu blog.

Voleu saber quina és la llicència que vaig escollir per el meu blog?

Primer de tot, heu de saber que amb aquestes llicencies l'únic que feu, és donar-li valor als drets d'autor i no tot el contrari.

En segon lloc, cal saber que hi ha quatre condicions:
  • Reconeixement: Aquesta condició, és aquella que et permet fer qualsevol manipulació amb aquella informació o fotografia.... però sempre i quant indiquis qui és l'autor d'aquella obra.
  • No Comercial: Aquesta condició, et diu que pots fer qualsevol ús de l'obra, sempre i quant ni l'obra original, ni la derivada tinguin fins comercials.
  • Sense obres derivades: Aquesta condició, no et deixa fer una obra derivada de la original, però en canvi, sí que et deixa utilitzar l'obra original per fins comercials.
  • Compartir Igual: Aquesta condició, et deixa fer qualsevol ús amb l'obra original, sempre i quant tu utilitzis la mateixa llicència que tenia aquesta obra.

Després de conèixer les quatre condicions, no creieu que ja és hora de conèixer les sis llicències Creatice Commons que existeixen?
  • Reconeixement: Tal i com diu la condició, es permet qualsevol ús d'aquesta obra, sempre i quant s'informi de qui n'és l'autor.
  • Reconeixement - NoComercial: Aquesta llicència, ens diu que podem fer qualsevol ús de l'obra escollida, sempre i quant ni l'obra original ni l'obra derivada, tinguin fins comercials, i en reconeixem l'autor.
  • Reconeixement - NoComercial - Compartir Igual: Aquesta llicència, et diu que no pots fer cap ús comercial ni amb l'obra original ni amb la derivada. Per altra banda, també et demana que a l'obra derivada li assignis la mateixa llicència que l'obra original, i que en reconeguis l'autor.
  • Reconeixement - NoComercial - Sense Obra Derivada: Aquesta llicència, et diu que no pots fer obres derivades de l'obra original. A més a més, tampoc li pots donar un fi comercial a l'obra original, i has de reconèixer l'autor de l'obra.
  • Reconeixement - Compartir Igual: Aquesta cinquena llicència, et demana que l'obra derivada, tingui la mateixa llicència que l'obra original, i que sobre tot reconeguis a l'autor.
  • Reconeixement - Sense Obra Derivada: Finalment, la última llicència, et demana que no facis cap obra derivada de l'original, i que reconeguis l'autor.


Després de parlar sobre els diferents tipus de llicència, serieu capaços de saber quina és la llicència que hi ha en el meu blog?

Jo tinc la llicència de Reconeixement. Per tant, podeu extreure qualsevol informació o imatge del meu blog, i donar-li l'ús que necessiteu, sempre i quant reconegueu els drets d'autor.
Per tant, només hi ha llicències que et donen permís per agafar les obres? - deveu estar pensat. Doncs no.

Hi ha una llicència que es diu: Copy Right. Aquesta no et permet fer cap ús de l'obra original. Només podràs mirar-la.

Considero que aquest concepte és important saber-lo, ja que personalment, en un futur hauré d'ensenyar als meus alumnes a fer el correcte, i a buscar informacions o imatges amb possibilitat d'utilitzar-les pels seus treballs.




Andres EMjorgeandresem
                        

Fotografies extretes de:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada