dimarts, 31 de desembre del 2013

Escoltar o Sentir?

Benvinguts a aquesta nova entrada.

Fa un tems, a l'assignatura de COED ens van repartir uns capítols del llibre "L'art de saber escoltar" de Francesc Torralba. Ens vam posar per grups, i cadascun dels grups tenia un dels capítols.

Jo, vaig anar amb la Sandra Pujol, la Sílvia Ricart i la Meritxell Rodríguez. A nosaltres, ens va tocar un fragment que es titulava: "Escoltar i Sentir".

La feina que havíem de fer, era llegir-nos-el, i fer-ne un curt resum per als nostres companys. El dia següent, quan ens va tornar a tocar COED, vam sortir grup per grup, a explicar de què parlava el nostre fragment.

Voleu saber de què parlava el nostre?

T'has preguntat mai quina diferència hi ha entre escoltar i sentir? Creus que és el mateix?

Doncs el nostre capítol, ens explicava les diferències entre escoltar i sentir.

Jo, després de llegir aquest capítol, vaig pensar : Ostres, té tota la raó, però mai m'ho havia plantejat!

Escoltar i sentir, són dues accions totalment diferents. Per una banda, escoltar, és un acte totalment controlat i voluntari. Per altra banda, sentir, és un acte totalment involuntari.

Fins aquí tot bé no? Ens podíem imaginar una mica aquestes definicions. Però... això no acaba aquí.

L'acte d'escoltar, té un inconvenient: no podem garantir mai que serem escoltats. Però tampoc podem garantir mai que escoltarem.

Però el que sí que podem fer, és decidir qui i què escoltarem. Sabeu per què? 

Doncs, perquè aquesta elecció, ve donada per un cert desig creat anteriorment, i per tant, el que nosaltres fem, és buscar una resposta a allò que volíem saber. Moltes vegades però, aquests desitjos ens porten a escoltar grups de persones que pensen semblant a nosaltres, simplement, perquè ens fa por estar amb gent que no comparteix la mateixa opinió que nosaltres. Però hem de tenir en compte, que quan realment aprenem, és quan ens ajuntem amb persones que no comparteixen les mateixes idees que nosaltres, ja que l'escolta té un objectiu: aprendre coses de la persona que està parlant.

Aquí us deixo el nostre breu resum:




I tu? Escoltes, o només sents?

Després de llegir aquest capítol, vaig voler fer una prova amb mi mateixa: proposar-me a  parlar més amb gent que no pensa el mateix que jo, i comprovar què passava.

Realment, després d'aquest petit experiment, he aprés a respectar altres opinions com a bones, i a veure certs temes d'una altra manera, i saber reflexionar amb mi mateixa abans d'afirmar alguna cosa.
Per tant, jo vull dir, que penso que és totalment veritat que aprens moltes coses anant amb gent que no pensa el mateix que tu. Però això no vol dir que no puguem parlar amb grups de gent que pensa igual que nosaltres, però l'ideal, seria anar variant de tant en tant.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada